Lyckas med högskoleprovet
Högskoleprovet kan vara det som öppnar vägen in till din drömutbildning. Då är det förstås viktigt att lyckas, att verkligen klara alla uppgifter som sätter dina kunskaper inom språk och matematik på hårda prov, och att bli färdig inom utsatt tid. Att förbereda sig är helt klart A och O för att lyckas så bra som möjligt. Det spelar ingen roll om du vill plugga kulturhistoria eller något helt annat, dina betyg måste räcka till för den universitetskurs du söker till. Därför är det aldrig fel att skriva högskoleprov.
Hur går det till?
Det går att skriva provet på de flesta större orter i Sverige och priset är 450 kr. Anmälan görs till högskoleprov.nu under anmälningsperioden som är öppen några månader före provdatum. Normalt anordnas provtillfällen varje vår och höst. Provet anordnas alltid på en lördag eller söndag och tar inklusive rasterna en hel dag att skriva, men den effektiva provtiden är cirka 4,5 timmar. Varje enskilt provpass brukar vara knappt en timme långt.
Maxpoängen är 2,0 och det är den poäng du får som du sedan använder när du söker till kommande utbildningar. I samband med att du skriver provet får du också skriva ett extra utprövningspass som används för att testa nya uppgifter till framtida högskoleprov. Det går att skriva högskoleprovet flera gånger, bara ditt bästa resultat räknas och det är giltigt i åtta år.
Vilka ämnen ingår
Högskoleprovet består av totalt åtta olika delprov som ska testa dina kunskaper i svenska, engelska och matematik på olika sätt. Fyra av dem testar dina verbala färdigheter såsom ordförståelse och läsförståelse på svenska och engelska. De andra fyra består av matematiska problemlösningar, diagram, kartor och kvantitativa resonemang.
Uppgiftstyper – verbalt pass
- Ordförståelse – hitta synonymer till svåra ord.
- Läsförståelse – besvara frågor om en text du först får läsa.
- Meningskomplettering – fyll i saknade ord.
- Engelsk läsförståelse – läs- och luckfrågor på engelska.
Uppgiftstyper – kvantitativt pass
- Matematisk problemlösning.
- Kvantitativa jämförelser.
- Kvantitativa resonemang.
- Diagram, tabeller och kartor – tolkning av information.
Förberedelser
Skriv inte högskoleprovet utan förberedelser! Det är slöseri med tid. Inte ens de som har väldigt bra grundkunskaper tycker det är enkelt. Ett sätt att förbereda sig är att titta på hur tidigare prov sett ut, de finns tillgängliga på nätet och är utmärkt övningsmaterial. Varje prov har förstås nya uppgifter men genom att gå igenom tidigare prov skapas ändå en förståelse för vilken nivå och vilket tänk det handlar om. Med hjälp av dem går det att se vilka områden det kan vara bra att plugga lite extra på.
På nätet finns till exempel hpguiden som erbjuder ett stort antal gamla och helt kompletta prov att öva på, det finns forum för att prata högskoleprov med andra i samma situation och självklart också massor med information om vad det är som väntar och hur allt går till.
Högskoleprovet är helt frivilligt att göra men kan dramatiskt öka dina chanser att komma in på en drömutbildning. Kanske är det enda chansen att få behörighet om inte tidigare betyg riktigt räcker till. Lycka till!