Kultur i Landskrona

Pumphuset i Borstahusen

Pumphuset ligger i Borstahusen, ett gammalt fiskeläge som nu är en stadsdel i norra Landskrona. Huset var från början en del av ett sockerbruk och fick sitt namn för att det där fanns en pump. Pumpen användes för att få upp havsvatten för att sockerbetorna skulle kunna tvättas. I början av 1960-talet las sockerbruket ner och byggnadens funktion försvann. När den började förfalla bestämde Borstahusens invånare sig för att rädda byggnaden.

Konsthall, museum och restaurang

Idag finns det såväl konsthall och museum som restaurang i byggnaden och dess tillbyggnad. Konsthallen i Pumphuset tillhör Borstahusens konstförening, en av de största oberoende konstföreningarna i landet. Den har funnits ända sen 1960-talet och årligen anordnas 6-7 utställningar med kända konstnärer i Pumphuset.

Det museum som finns i byggnaden är Borstahusens museum, som berättar om fiskelägets historia med en permanent utställning och ibland tillfälliga utställningar.

Restaurangen drevs fram till början av 2019 av Niclas Lundblad (efter att han tidigare drivit den tillsammans med sin bror). Ny krögare efter honom blev Niclas Robertsson, som driver restaurangen nu. Han har tidigare drivit Pio Country Club i Halmstad och driver även Bread on Wine på Ven.

bard