Kultur i Landskrona

Landskrona teater

Som det går att läsa på Landskrona stads hemsida så är Landskrona teater en byggnad med gamla anor. Redan på 1800-talet fanns turnerande teatergrupper som framförde sina verk i staden, men de var då hänvisade till Landskrona stadshotell. 1899 togs beslut om att teatern skulle byggas och att det skulle ske på den plats där den ligger idag. På hösten 1901 var den färdig och kunde invigas. Då hade projektet blivit dubbelt så dyrt som det var tänkt, något som vi kan känna igen från större projekt i våra dagar. Invigningen av teatern blev ståtlig och till och med kungen kom på besök.

Aktiebolag och statsägd

Till en början var det Teater Aktiebolag som drev verksamheten i teatern. 1948 köpte Landskrona stad byggnaden för en relativt liten summa och tog efter det också över driften. Det har inte gjorts några större ändringar i byggnaden sen den byggdes, även om till exempel tekniken uppdaterats och stolarna bytts ut.

Landskrona Musik & Teater

Det är fortfarande staden som äger byggnaden och har ansvar för driften, medan olika samarbetspartners står för den mesta av verksamheten. Landskrona Dansstudio och Musik i Syd hyr in sig för att ge föreställningar och konserter och det är möjligt att hyra teatern för konferenser eller speciella program.

Landskrona Musik & Teater står för en relativt stor del av verksamheten på teatern. Det är en ideell förening som lockar medlemmar med en tidning och rabatt på föreställningar. Rabatter går inte att få bara på Landskrona teater, utan på föreställningar på olika scener runt om i landet. Medlemmar får ibland också möjlighet att delta i speciella aktiviteter. Till exempel var det en kickoff med Rickard Söderberg hösten 2016.

Landskrona Musik & Teater är en del av Riksteatern och skapades 2016. Föreningens rötter finns i Landskrona Kammarmusikförening som arrangerade en del saker när den tidigare teaterföreningen i Landskrona lagdes ner under 2014. 2016 bestämde kammarmusikföreningen att de ville utöka sin verksamhet och bli stadens nya teaterförening.

Musik drar mest

Konserter och föreställningar med musik drar mest publik till Landskrona teater, när det är dramatik kommer lite färre människor. Framför allt är det en lite äldre publik som är intresserad av teaterföreställningarna, medan musik kan dra människor i olika åldrar. Även stand up-föreställningar är väldigt populära och kan fylla teaterns 254 platser.

Återkommande evenemang på teatern är bland annat jazzkafé, familjelördagar, gästspel från Malmö Opera och stand up-klubben Oslipat.

Landskrona Musik & Teater skapar inte egna uppsättningar, utan de bokar in och ger plats åt föreställningar som andra skapar. Ibland kan det hända att de får en idé om vad de skulle önska kunde erbjudas på teatern och då kan idén vidareförmedlas till någon av dem som skapar föreställningar och på det sättet kan den bli verklighet.

bard