Kultur i Landskrona

Landskrona museum

Landskrona museum ligger vid Rådhustorget i staden och finns i Adolf Fredriks kasern. Adolf Fredriks kasern är en 1700-talsbyggnad som staden ägt sen 1933. Museet flyttade in året efter, men hade då bara de övre våningarna till sin verksamhet. Från och med 1976 har muséet tillgång till hela byggnaden.

Fasta utställningar

De fasta utställningarna på Landskrona museum kallas för basutställningar och det finns åtta olika basutställningar. Deras uppgift är att berätta om stadens historia och de människor som levt i staden. Basutställningarna som finns nu är:

  • Reklam! – en utställning som handlar om just reklam och hur vi påverkas av den. Anledningen till att utställningen finns här är att Sveriges arkiv för reklam och grafisk design (Rum för Reklam) finns på Landskrona museum. I samlingen finns mer än 100 000 olika objekt och i utställningen Reklam! visas en del av dem upp.
  • Carl Fredrik Reuterswärd Non-violence – Efter att John Lennon mördades 1980 skapades den kända skulpturen Non-Violence, som ser ut som en pistol med knut på. Den har efter det satts upp som en symbol för fred på en rad olika platser i världen. Carl Fredrik Reuterswärd är den konstnär som skapat verket och Landskrona museum har tillgång till ett par hundra av hans verk och skisser. Ett urval av dessa finns i utställningen.
  • Trädgårdslandet – En lekutställning som passar för barn upp till fem år, där det går att klättra, krypa, sjunga och leka. Temat är trädgård.
  • En arbetets stad – Landskrona är en gammal arbetarstad, som vid sekelskiftet och början av 1900-talet var en industristad. I utställningen En arbetets stad visas en del av de produkter som tillverkats i staden och i vissa fall fortfarande tillverkas. Dessutom finns möjlighet att lära sig mer om till exempel arbetsförhållanden.
  • Landskrona 1413 – stad i ny tid – 1413 fick Landskrona stadsprivilegier. Det var en tid när Sverige, Norge och Danmark hade samma kung och tiderna var väldigt annorlunda än nu. Det går det att lära sig mer av utställningen.
  • Människor som vi – I den här utställningen finns det en chans att gå ännu längre tillbaka i historien. Här skildras stenåldersmänniskans liv för 8000 år sen.
  • Nya staden – På 1700-talet fanns det en ambition att anlägga en helt ny stad, att skapa ett helt nytt Landskrona. Det berättas det om i den här utställningen.
  • Systrarna och deras brudkistor – En utställning där historiskt hantverk och textilier står i fokus.
bard