Kulturpersonligheter

Siw Malmkvist

Siw Malmkvist är en riktig Landskronatös, eftersom hon föddes i Borstahusen 1936. Hon växte upp i ett barnrikehus i Landskrona, en typ av hus som var till särskilt för dem med många barn och ont om pengar. De var nio syskon och hennes pappa arbetade som fosfatarbetare. Trots de fattiga förhållandena har hon ofta pratat gott om sin barndom, som var fylld av mycket kärlek och många lekkamrater.

Genombrottet

Siw Malmkvist började sjunga med olika orkestrar i Skåne när hon var i tonåren. 1955 var hon 19 år och då valde hon att ställa upp i en sångtävling. Det blev avgörande för hennes kommande karriär. Hon vann den delfinal som var i Skåne och fick åka upp till Stockholm och tävla i en större final. Där vann hon också och det ledde till att hon fick spela in sin debutskiva – Tweedle Dee.

Inte förrän 1959 kom genombrottet, efter att hon varit med i Lennart Hylands program Stora famnen. Samma år vann hon Melodifestivalen med låten Augustin. Reglerna såg annorlunda ut på den tiden, så det var redan bestämt att en annan sångerska skulle framföra melodin i den internationella finalen. Hon fick trots allt en hit med Augustin. Den såldes i mer än 60 000 exemplar och genombrottet var ett faktum.

Senare karriär

Siw Malmkvists karriär har sen dess varit lång och fylld av massor av olika saker. Hon har gjort en rad olika skivor, turnerat Sverige runt ett oräkneligt antal gånger och också turnerat i världen. Förutom den musikaliska karriären har hon arbetat som film- och teaterskådespelare och varit med i revyer.

Framför allt är hon ändå sångerska. Antalet låtar hon spelat in är cirka 600 stycken, på tio olika språk. Fram till 2012 hade hon haft med 40 olika låtar på Svensktoppen. Det starkaste året där var 1967 när hon lyckades få med tio låtar på ett och samma år. 1964 blev hon den första svensken på Billboards Hot100 där låten Sole Sole Sole som bäst hamnade på plats 58.

Historiska filmklipp

I Öppet Arkiv hos SVT finns det en rad olika filmklipp med Siw Malmkvist, som den som är intresserad lätt kan hitta genom att söka på hennes namn. Där går det att se hennes medverkan i Hylands Hörna, i Gäst hos Hagge och Kurt Olssons Sommartelevision. Det går att ta del av hennes bidrag i Melodifestivalen 1961 och att se henne som Pippi Långstrump. Såklart går det också att se den gamla julkalendern Trolltider där hon spelade fén Dorabella.

bard