Kultur i Landskrona

Ta det lugnt hemma en dag

Har det varit mycket den senaste tiden? Kanske har du haft fullt i kalendern under en längre tid med många aktiviteter inplanerade. Det blir lätt så att man bara kör på i ett alldeles för högt tempo utan en tanke på att bromsa. Ett varningstecken kan vara när även roliga aktiviteter börjar kännas jobbiga och som ett tråkigt måste. Då är det dags att dra i handbromsen lite och planera in ett par helt lediga dagar.

Låt hjärnan varva ner

Forskning visar att vi mår bäst av att ha minst två helt oplanerade dagar varje vecka. Med oplanerade menas inga särskilda aktiviteter inbokade utöver jobb/studier och fasta rutiner. På dessa dagar ska man bara stanna hemma och göra avkopplande saker som får en att varva ner. Passa på att göra lugna aktiviteter inomhus som inte kräver någon extra energi från dig. Om du har trädgård är det ett perfekt tillfälle att bara sitta ute och läsa en bok eller ta hand om växterna.

En annan bra idé är att ta en promenad eller cykeltur i lagom snabbt tempo. Frisk luft gör en alltid gott och dessutom får man chans att rensa hjärnan och tankarna lite.

Enkelt hemmaspa

En klassisk avkopplande aktivitet är att ha en liten spa-kväll hemma. Det är perfekt om du har badkar men det går att göra utan också. Tappa upp ett varmt bad, gärna med lite extra skum och badsalt. ägg på en återfuktande ansiktsmask, häll upp ett glas bubbel och kryp ner i det varma badkaret. För den som lätt blir uttråkad rekommenderas en bok, men det kan vara riktigt skönt att bara slappna av och låta tankarna vandra fritt också. Komplettera ditt spa med en hårinpackning och smörj in hela kroppen i någon härligt doftande body lotion. Har du sambo eller annan familj i hushållet? Passa på att be om en massage, det har du verkligen förtjänat!

Fixa med de små detaljerna

Hur ser det ut i hemmet? För att vi ska hålla oss på en stabil nivå mentalt är det viktigt att vi har det ordnat runt omkring oss. Kanske tycker du inte att det spelar så stor roll att gardinstången alltid varit sned, att en tavla har väntat i flera år på att hängas upp eller att återvinningen har samlats i alldeles för stora högar i hallen. Men faktum är att detta spelar roll för vårat välbefinnande, och det bästa är att ta tag i det så snart som möjligt. Ha för vana att fixa minst en sådan liten detalj i veckan. Sakta men säkert kommer ditt hem ta form och det blir hela tiden färre saker att stressa upp sig över. Ge det lite tid och du kommer märka av en betydlig förändring i ditt välmående när du är hemma.

bard