Kulturpersonligheter

Selma Lagerlöf

En av Sveriges mest kända och älskade författare är Selma Lagerlöf. De flesta förknippar henne med Värmland och Mårbacka, men inte lika många vet att hon levt, skrivit och arbetat som lärare i Landskrona.

Utbildning och debut

Selma Lagerlöf växte upp på Mårbacka och valde mot sin fars vilja att utbilda sig till lärarinna. Utbildningen skedde i Stockholm och under utbildningstiden hamnade familjen i svårigheter och blev tvungna att sälja Mårbacka. När Selma Lagerlöf avslutat sin utbildning kunde hon alltså inte återvända dit, men det ville hon kanske ändå inte. Istället fick hon anställning på Elementarläroverket för flickor i Landskrona. Där arbetade hon mellan 1885 och 1895 och bodde tillsammans med sin faster Lovisa Lagerlöf.

Selma Lagerlöf vann en tävling som tidningen Idun hade och efter det debuterade hon 1891 med Gösta Berlings saga. Under tiden som hon bodde i Landskrona skrev hon även Osynliga länkar, som kom ut 1894 och Ett äventyr i Vineta som kom 1895.

Efter Landskrona

När hon 1895 valde att sluta som lärare var det för att kunna arbeta som författare på heltid. Tillsammans med sin faster flyttade hon då till Falun. Hon fick Nobelpriset 1909 och efter det kunde hon köpa tillbaka Mårbacka, där hon sen bodde i perioder.

bard